Accepteer cookies om deze inhoud in te laden.

Op juridisch gebied wordt driftig geautomatiseerd. Sommige advocaten beweren dat 99% van de juridische praktijk geautomatiseerd kan worden. Bot Club: Legal Bots kijkt naar verschillende pogingen tot  fusie tussen de wet en programmeertaal. In hoeverre kan de 'geest van de wet' worden vertaald naar de letter van de computercode? Met Matthias Dobbelaere-Welvaert en Max Hamsphire.

datum
15/02/2018
tijd
19:30 – 21:00
taal
Engels
verder deze avond

Pop-in expo: Tools for Progress door Cédric van Parys

18:00 - 19:30 Thursday Bite

19:00 - 21:00 Night Shift: No pain, no gain?

19:30 - 21:00 Public Reading: Reading Justin (at the Superbowl)

19:30 - 22:00 KABK Value Futures

Museum open tot 21:00

locatie

Het Nieuwe Instituut
Museumpark 25
3015 CB Rotterdam

toegang

Standaard€ 7,50
Studenten en vrienden van Het Nieuwe Instituut€ 3,75
Thursday Bite€ 7,50

Aan de rechtsgang rondom een snelheidsovertreding komt vrijwel geen mens meer te pas: een flitspaal ziet een auto die te hard rijdt, registreert het nummerbord en een geautomatiseerde keten zorgt ervoor dat binnen drie dagen een officiële bekeuring op de deurmat van de autobezitter ligt. Interpretatie van de wet speelt hier geen rol. Een auto rijdt te hard of niet.

Maar er wordt ook hard gewerkt aan meer allround juridische bots die met behulp van kunstmatige intelligentie de wet kunnen interpreteren. Een belangrijke ontwikkeling is die van de zogenaamde ’smart contracts’. De snelgroeiende cryptocurrency Ethereum, maakt het mogelijk om transacties die op haar blockchain plaatsvinden te voorzien van juridisch bindende, geprogrammeerde clausules die in werking treden zonder tussenkomst van een menselijk persoon een poging om interpretatie buiten spel te zetten. Interessante bijkomstigheid is dat ook niet-mensen als diersoorten, gebieden of gebouwen zo transacties kunnen afsluiten, waarmee ze (het begin van) een status als rechtspersoon verwerven.

Hoever kan menselijke interpretatie weg worden geprogrammeerd uit wettelijke procedures? Wanneer en in hoeverre is dat wenselijk?

Matthias Dobbelaere-Welvaert

Matthias Dobbelaere-Welvaert is oprichter en managing partner van theJurists Europe, gespecialiseerd in ICT recht en intellectueel eigendom. Dobbelaere-Welvaert houdt zich met name bezig met vraagstukken rond online privacy, legal tech (juridische technologie), AI (Artificiële Intelligentie) en vrijheid van meningsuiting.  Hij studeerde rechten aan de Universiteit van Gent, en behaalde een postgraduaat in ICT & Media Law aan de Universiteit Leuven (ICRI).

Max Hampshire

Onderzoeker en programmeur Max Hampshire richt zich op de niet-menselijke ontwikkelingscapaciteit van crypto-economische platformen en de opkomende politiek van autonome technologieën. Hij is een van de drie initiatiefnemers van het project terra0, een softwarekader voor het beheer van het milieu, het erfgoed van de mensheid (‘commons’) en de natuurlijke hulpbronnen. Hij is tevens werkzaam als onderzoeker bij het Research Institute for Future Cryptoeconomics (RIAT) in Wenen en maakte deel uit van het Institute of Network Cultures (INC) in Amsterdam.

Thursday Bite

Eet voorafgaand aan de Thursday Night een hapje mee met sprekers, gasten en medewerkers van Het Nieuwe Instituut. Het Nieuwe Café biedt vanaf 18.00 uur de ene keer keuze uit verschillende soepen met brood, of quiche met salade. Dinervouchers à € 7,50 zijn tot een dag tevoren te krijgen via de Tickets-link op deze pagina of aan de bar op de avond zelf.